keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Hammaslääkärissä

Muutama viikko sitten oli taas hammaslääkärin vierailun aika. Välissä oli vierähtänyt 9 kk. Ensikatsomalta lääkäri melkein kiljahti innosta, että nyt onkin edessä täydellisen kaunis rivistö, jota ei ihan joka päivä tule vastaan. Suurennuslasilla katsellen toki löytyi muutamia pieniä kauneusvirheitä, muttei ne haittaa elämää eikä mullista tämän hetkistä maailmaa. Erityismaininta saatiin siitä, ettei ole pienintäkään viitettä kariekseen, joka on nykypäivänä löydöksissä enemmän sääntö kuin poikkeus. Pientä terävöitymistä oli reunoilla ja poskissa pienen pienet rikkoumat limakalvoilla. Terävyydet tasoitettiin ja homma oli niin ollen kunnossa. Ei osattu kyllä odottaakaan mitään suurempaa remonttia, koska hevonen oli tuntunut suustaan ihan hyvältä ja muutenkin omalta itseltään. Taitaa siitä olla tullut taas yhden pykälän enemmän aikuinen hevonen, kun aiemman 6 kk välin voi nyt siis hyvillä mielin venyttää tähän 9 kk.


Otettiin mielenkiinnosta suusta samalla mitat ja katseltiin kuolaimet ja suitset läpi. Kuolaimia meillä on tällä hetkellä käytössä viidet ja turpahihnoja valikoimasta löytyy neljä. Suu on yllättävän tilava, mutta kieli on paksu, mikä tekee sen, että kovin paksua kuolainta herkkämieli ei ole suuhunsa huolinut. Lisäksi Kunkku ei ole oikein koskaan hyväksynyt turpahihnaa kuolaimen ja poskiluun väliin, mikä johtuu varmaan siitä, että nuorempana poskihampaat keräili aika pienessäkin ajassa ikävästi piikkejä. Siispä ollaan sitten kokeiltu vähän sitä ja tätä, kun kisoissa tarvii kuitenkin turpahihna olla, vaikka se sitten olisi koristeena niinkuin nyt meillä yleensä on. Valinnanvaraa meiltä siis löytyy kaapista aika paljon, hehe.

Nivelsuitsissa on käytössä Sprengerin Dynamic RS kolmipalakuolain 14 mm paksuisena, remonttiturpahihna koristekireydellä ja tutit, ettei renkaan nipistely ahdista herkkämieltä liikaa. Tutithan ei ole ikävä kyllä koulukisoissa sallitut joten ne ollaan repäisty sitten yleensä kisoja ennen pois ja palautettu takaisin taas talveksi. Oliivirengas poistaisi tämän nipistelyongelman, mutta sitä kokeillessa alkoi jonkun ajan jälkeen esiintyä makailua kuolaimella, joten todettiin se kuitenkin epäsopivaksi. Markkinoilla on myös näitä lääkärin sanoin "kourukuolaimia", joissa on siis tavallaan yhdistelmänä oliivin ja liikkuvan renkaan edut, mutta tuokaan malli ei ole kisoissa vielä sallittu.


Kankena toimii Globuksen ohut suora synteettinen babykanki pyörivillä varsilla, tuo samainen Sprengerin Dynamic RS kolmipalabridong ja sopivan ohut pehmustettu turpahihna ilman pullback kiinnitystä. Kankien sovittelu onkin ollut melkoinen palapeli, mutta useampien suitsien ja erillisen niskahihnann yhdistelmällä ollaan nyt saatu toimiva ja miellyttävä yhdistelmä aikaiseksi."Esteratsastuksessa" meillä on käytössä Sprengerin Turnado nivel yhdistämällä joko meksikolaiseen turpahihnaan, high jump -turpahihna kopioon tai remonttiturpahihnaan. Tämä kuolain on toiminut sopivasti jämäkämpänä jarruna, kun noissa puomihommissa tuppaa välillä innostuessa vauhti jäämään päälle ja kuskilta on jarrut hukassa.
Maastoillessa käytössä on Stubben golden wings kolmipalakuolain bevel renkailla ja turparemminä myös joku noista jo yllä luetelluista. Tämä kuolain on toiminut kivana hätäjarruna, kun vaihtelemalla poskihihnan ja ohjan kiinnityspaikkoja saadaan vähän vipua aikaan ja näin ollen voidaan varmistua, ettei mopo karkaa käsistä vaikeammassakaan paikassa. Tässä mallissa on myös tuo jo aiemmin mainittu "kourukuolain" -tyyppinen suupieliosa.Hackamore on joskus ja jouluna käytössä silloin, kun kukkahattutädillä on semmonen olo. Hammaslääkärin jälkeen humputeltiin näin taas, vaikka nyt ei suurta remonttia suussa ollutkaan ja olisi hyvin voinut pistää ihan normaalit päävehkeetkin.


Yhtenä päivänä kokeiltiin tätä "normaalia aikuisen kouluhevosen" -mallia myös, kun lääkärikin oli todennut jo purukaluston aikuismaiseksi. Ei kelvannut ei, uskottava se on. Vanhassa hyväksihavaitussa vara parempi.

Vaikuttaa melkoiselta säätämiseltä tämä meidän touhu ja semmoista se toki on ollutkin. Muutama harmaa hiuskin näiden kanssa on saattanut tulla meille molemmille ja hampaidenkiristelyä ostaa-myy-vaihtaa meiningeissä. Pääasia on, että hevonen nyt on tyytyväinen ja suu on terve ja toimiva. Nykyään suositellaankin vaihtelemaan kuolaimia ja turpahihnoja, jotta paine ei osu aina samaan kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti