tiistai 30. lokakuuta 2018

Geenejä ja muita tutkimuksia

Hevosopiston aiheuttaman suomenhevoskohun jälkeisellä viikolla suomenhevoskansa sai laastaria haavoille, kun Oulun yliopistosta alkoi tipahdella geenitestien tuloksia kansallisaarteistamme. Kunkku osallistui tähän tutkimukseen myös saaden tulokseksi DMRT3-genotyyppi CA, MSTN-genotyyppi TT ja mitokondrion äitilinja on L. Eli Kunkulla on enemmän ratsuhevoselle tyypilliset liikkeet ja se on kestävyysurheilija. Ei mitään yllätyksiä siis. Myöhemmin saadaan vielä tulokset värigeeneistä. Niitä odotan jopa vielä enemmän.

Valmiina lähtöön! Mihin mennään?!

Perjantaina käytiin jokasyksyisellä vetcheck käynnillä klinikalla ja matkaan saatiin "terveen paperit". Suurempia ongelmia nyt ei olekaan ollut, kun maha on taas parempaan päin, kaviot on balanssissa ja satulaakin hiukka taas muokkailtu. Liike oli luottolääkärin silmään kaunista katseltavaa, tasaista, puhdasta ja helppoa alusta loppuun asti, eikä hevosesta löytynyt muutenkaan juuri mitään huomautettavaa. Jatketaan siis samaan totuttuun ja hyväksitodettuun malliin.

"Terve ku pukki" sanoi luottolääkäri

Erityisohjelmaa viikonlopulle järjestettiin vielä lauantaiksikin, kun laitettiin klipperi laulamaan ja vietiin nallekarhulta osa karvoista. Pitäydyttiin samassa mallissa kuin viime vuonnakin. Klipperille ei korvakaan heilahtanut, mutta pientä viimeistelyä piti suorittaa vielä sunnuntaina, kun adhd:lla alkoi vähän maltti loppua. Ihan sievä siitä taas tuli, vaikka itse sanonkin ja vatsalinjasta sen sata kiloa kevyempi ulkomuoto.


Talvilook

Sunnuntai otettiin hassuttelun kannalta, kun maneesissa valmiina olleista esteistä saatiin meille innostavat pikkuhauskat tehtävät. Estesatula on ollut nyt viikon telakalla, joten jotain hauskaa oli keksittävä, kun täti ei lähde ilman sitä maastovillityksiin varsinkaan juuri kevennetyllä olemuksella. Tätihevoseen oli tällä kertaa luottaminen, kun hän luotsasi täydellä luottamuksellä tätinsä yli jopa noinkin suuresta esteestä. Pinkki on pop!

Sunnuntain hassuttelua

Kansallisaarre kaivoi vaatekaapista myös armeijan ylijäämää taas päälle
Talviaikaan siirtyminen tuntuu joka vuosi aina yhtä raskaalta. Pimeysahdistus iskee ja maneesi on jo normaalia aiemmin tupaten täynnä muitakin harrastajia. Kai tähän pimeyteen tottuu taas. Sillä aikaa lienee aika vain vetää syvään henkeä ja koittaa selvitä viikko kerrallaan. Talviunet olisi jees, herätys joskus maaliskuussa.

2 kommenttia:

  1. Pakko korjata sen verran, että ratsuhevoselle tyypillinen DMRT3-genotyyppi on CC, ravihevoselle AA, ja tuo mainitsemasi CA on sitten jotakin siltä väliltä, voisi kai monikäyttösuomenhevoseksikin sanoa ;) Mutta toki CA-genotyypillisistä löytyy sekä hyviä ratsuja että ravureita, ei siis poissulje kumpaakaan, vaikka toki CC-genotyypilliselle laukka on yleensä selkeästi parempi, kun taas AA-tyyppisellä ravi on luontevampaa varsasta lähtien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu varmasti tuo CC on ns. vielä parempi, mutta tässä ihan suora lainaus tuohon paperiin, jonka tutkijalta sain. "Suomenhevosilla on jo aikaisemmin havaittu (1), että jos kummassakin kromosomissa on DMRT3-
      geenin A-alleeli (eli hevonen on samaperintäinen AA), ravihevoset pärjäävät keskimäärin paremmin
      ja jos kummassakin tai toisessa kromosomissa on C-alleeli (samaperintäinen CC tai eriperintäinen
      CA), hevosella on keskimäärin laadukkaammat ratsulle sopivat askellajit." Näin ollen ero taitanee olla aika marginaalinen.

      Poista