tiistai 21. helmikuuta 2017

Elämää suitsissa

Nyt on ollut ajankohtaisena monessa blogissa päävehkeet, niin jospa meiltäkin pieni katsaus läsipään pieneen päähän!

Meillä on pääasiassa käytössä kahdet suitset, remontti- ja meksikolaisella turpahihnalla ja neljät kuolaimet, sprenger kk ultra kolmipala ja stubben golden wings bevel kuolain sekä silloin tällöin käytössä sprenger dynamic rs kolmipalaoliivi ja nova kuolain. Hampaat on hoidettu tasaisin väliajoin ja viimeisen vuoden aikana leuoissa on tapahtunut yhtä jos toista, joten senkin suhteen on ollut miettimistä, että koska olisi aika taas suunnata hammastohtorille tai kutsua tohtori paikalle.


Tähän yhdistelmään on tullut vielä tutit kaveriksi


On ollut muuten vähän pähkäilemistä tämän herkkämielen kanssa näissä, kun suu on vähän levoton ja pääkin on vähän levoton. Asia on kyllä helpottunut, kun jokseenkin sopivat päävehkeet on löytynyt, keskittyminen töihin on parantunut ja voimaa on tullut lisää.  Hevonen on pitkäpäinen ja leveäotsainen, mutta aika ohutnenäinen, joten koko on välillä full välillä cob. Kuolaimissa sitten taas 13,5 on ideaali kunhan rengas ei pääse nappaamaan suupieleen. Renkaallisissa olisi siis 14 ehkä parempi pituus, mutta 13,5 tuttien kanssa on myös toimiva. Kuolaimia on kokeiltu aika monenlaisia, normaalia kolmipalaa, kolmipalabridongia, oliivikolmipalaa, muotoiltua kolmipalaa, muotoiltua oliivikolmipala, kumipäällyisteistä kolmipalaa, kumista suoraa ja taitaa siellä joku nivelkin olla käväissyt ja maastossa myös baucher kolmipalana. 


Karvainen tuttisuu


Loppuviimein kaikkein paras yhdistelmä on tällä hetkellä sprengerin kk ultra kolmipalakuolain tutein varustettuna ja suitset remonttiturpahihnalla. Tuo sprengerin kolmipala on käytössä sileäntyössä. Bevel kuolain on maastokuolain, kun välillä tarvitaan vähän enemmän jarrua ja maastossa en arvosta jarrutonta menoa. Oliivikolmipala ja novakuolain toimivat meillä välillä vaihtelun vuoksi. Kumpikaan ei toimi pitkään käytettäessä, koska oliivikolmipala tekee hevosesta pitkässä juoksussa liian puusuisen ja nova kuolain ei ole kisoissa sallittu, mutta tuovat silti hyvää vaihtelua. Puomihommissa tuo oliivi on myös välillä ihan kätevä, kun läsipäällä on vähän hauskaa, ei huimaa sitten koulutuupparia hallitsematon meno.


Kuolainarsenaali

Turparemmeissä olen suosinut englantilaisen sijasta remonttiturpahihnaa ja meksikolaista ihan siksi, että posken väli on aika lyhyt ja aika herkkä. Ei nappaa poskinahka kuolaimen ja turpahihnan välissä rullalle eikä nuoren eläville poskihampaille tule muutenkaan epämukavaa painetta. Voisi kai sitä olla ilman turpahihnaakin kokonaan, jos kisoissa sitä ei vaadittaisi, kun se kerran on vain näennäisesti kiinnikin. Melkein yhtä tärkeä on myös mukavasti istuva ja tarpeeksi pitkä otsapanta, jotta korvat, niska ja otsa eivät jää ikävään puristukseen. Otsapannoissa lempparina on nuo u-malliset.


Syksyinen metsäkävelyretki

Oli minulla tässä kiva pieni projektikin. Nimittäin leikkaa liimaa askartele uudelle vanhalle turparemmille sopivat suitset. Katsotaan mihin käyttöön nämä pääsee. Onhan ne kuitenkin väärää väriä ja oikeanvärinen otsapantakin puuttuu, niin ei niillä julkisille paikoille ainakaan voi lähteä.

Vasen alanurkka on lähtökohta ja vasen yläkulma lopputulos


Millainen varustus teidän hevosilla on? Vaihteletteko eri yhdistelmien välillä vai aina samalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti