keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Vuosihuoltoa


Kisojen jälkeinen päivä eli maanantai hurahti pitkälti vuosihuollon merkeissä, kun pakkasimme aamulla Kunkun koppiin ja matkasimme lähiklinikalle vuositsekkaukseen ja hammashuoltoon. Nuorikon suussa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut aika paljon ja sitä onkin saanut olla hoitamassa aika taajaan. Näyttäisi siltä, että jatketaan edelleen 6 kk välillä hammashoitoa.

Kaverin kanssa aina kaunihimpi

Halusin, että hevonen syynätään samalla myös pintapuolisesti läpi ja katsotaan liikkeessä. Onhan siitä jo lähes vuosi, kun ollaan ilosta hihkuen lähdetty klinikalta kotiin edellisen kerran. Lähdettiin siis ensin katsomaan hevosta liikkeessä, aloitimme suoralla ravissa ja käynnissä ja käynnissä pienellä kahdeksikolla, sitten vielä liinassa ravissa ja laukassa molempiin suuntiin. Ilo oli taas ylimmillään, kun pääsi lääkärille esittelemään, miten hienoja vinkuvia pukkisarjoja läsipää osaakaan. Hetken höyryttelyjen jälkeen, pystyikin jo esittämään hallittua ravia ja laukkaa lääkärin toiveiden mukaan. OTJ otti alkuun muutaman harha-askeleen ympyrällä, mutta niistä lääkäri ei suuremmin ollut huolissaan. Iloluontoinen pikkuhevonen ei välttämättä innostuksissaan aina ihan pysty pitämään kaikkia jalkojaan hallinnassa, joten on ihan tyypillistä, että joku jalka menee vähän eri raiteillekin. Saatiin siis ohje jatkaa samaan malliin ja pyrkiä vähän lisäämäänkin treenin intensiteettiä ja määrää, jotta vatsanympärys saataisiin vähän pienenemään. Siirryttiin takaisin sisätiloihin, jossa hevonen syynättiin käsin vielä läpi, rauhoitettiin ja siirryttiin suun hoitoon.


Päiväkännit kesäkuussa 2016
Voitaisiin vielä tässä kohdin palata ajassa hieman taaksepäin ja Kunkun hammashoitohistoriaan:
Tammikuussa 2015 hampaat hoidettiin ensimmäistä kertaa Kunkun minullaolon aikana. Silloin hampaat hoisi hammasteknikko. Hänellä ei ollut hampaista suurta sanomista ja saatiin ohje jatkaa hampaiden hoitoa kerran vuodessa, kun kaikki hampaatkin olivat jo kauniisti vaihtuneet.
Tammikuussa 2016 hampaat hoidettiin jalkakontrollin yhteydessä. Nyt löytyikin tekemistä ja aika paljon enemmänkin. Takaosassa oli paljon piikkejä, yksi koukku, yksi porrastuma ja pari pientä diasteemaa. Nämä kaikki hoidettiin, kuntoon ja todettiin, että suuta on syytä jatkossa katsoa 6 kk välein.
Kesäkuussa 2016 olikin vuorossa seuraava hammashoito hevosfysioterapeutti Heli Hyytiäisen käynnin yhteydessä. Tällä kertaa suusta tasoiteltiin jälleen ihan hyvä määrä piikkejä ja diasteemat puhdistettiin.
Syyskuuhun 2016 osuikin jo seuraava hammashoito, vaikka välissä oli vain 4 kk, oli hevonen alkanut tuntua suustaan taas siltä, että sinne olisi syytä vilkaista. Kutsuimme tutulta klinikalta lääkärin tallille, kun ei muuta asiaa klinikalle ollut niin ei lähdetty hevosta turhaan kuljettelemaan. Piikkejä löytyi jälleen jonkun verran ja oikealla "sudenhammasalueella" havaittiin ikenen alla kova kivuton mahdollinen ikenen alainen sudenhammas/vanhasta sudenhampaan poistosta jäänyt juuren osa, tämän kanssa jäätiin seurantalinjalle. Lääkäri  halusi nähdä myös käytössä olevat suitset ja kuolaimet läpi ja kertoi mielipiteensä niiden sopivuudesta. Silmämääräisesti sopivat päävehkeet oltiinkin jo onnistuttu löytämään.

Koska joka kerta on otettava todiste päiväkänneistä, vähän vahvemmat tumut tällä kertaa

Nyt huhtikuussa 2017 oli siis taas aika hammashoidolle ja suuntasimme nyt klinikalle, koska tuo edellisen kerran sudenhammasepäily oli alkutekijöissään helpompi hoitaa varmasti kerralla maaliin klinikkaolosuhteissa. Aika luottolääkärille oli siis varattu ja alun muun syynäyksen jälkeen siirryttiin suun hoitoon. Piikkejä löytyi taas jonkun verran, samoin diasteemat oli edelleen paikoillaan, ne hoidettiin edellisten kertojen tapaan. Sitten ruvettiin tutkailemaan sitä sudenhammasepäilyä ja sitähän se oli, pala aiemmin poistetun sudenhampaan juurta, nyt yksi kärki oli jopa tullut ikenestä läpikin. Lisärauhoitusruiskeen ja paikallispuudutuksen jälkeen alkoi kaiveluoperaatio ja harmittavainen hampaanpalanen saatiin pois ikenestä kutittelemasta.

Tässä se on, sudenhammas harmitus, ei laitettu sitä tyynyn alle kuitenkaan

Tunnin verran läsipää heräili tokkurastaan ja päästiin lähtemään hyvillä mielin kotiin. Kolme päivää lomaillaan kuolaimista ja sitten aloitellaan treenit varovasti "uudella suulla"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti