maanantai 24. huhtikuuta 2017

Yksi-kaksi-kolme satulaa

Satulahankintoja Kunkun minullaolon aikana on tehty yhteensä kolmesti. Kunkun mukana tuli Albion Platinum koulusatula ja sillä pärjättiinkin ensimmäiset puoli vuotta vallan mainiosti. Kun esteet alkoivat olla enemmän kuvioissa, oli aika löytää koulusatulan rinnalle myös estesatula. Nykypäivänä arvostan estesatulaa maastoillessa, koska iloloikissa pysyy vähän kivammin mukana, kun on enemmän pitoa ja tukea. Kuin sattuman kaupalla muutamia satuloita sovitettuamme löytyi Pessoa don neco estesatula ihan kohtuuhinnallakin.

Tässä tämä Pessoa Don Neco ja tämä satula muuten etsii edelleen uutta käyttäjää, 17/W. Jos jollakulla tarvetta, olkaahan yhteydessä!

Näillä mentiin kivasti 5 v syksyyn asti, kunnes nuorukainen oli kasvanut molemmista satuloistaan ulos laidunlomallaan. Satuloita yritettiin tekohengittää toppaamalla, mutta riittävää muokkausta ei voitu toppaamalla enää suorittaa. Oli siis aika myöntää, että nyt se satularumba sai sitten todenteolla alkaa, kun yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, jossa meillä ei ollutkaan yhtäkkiä yhtään sopivaa satulaa. Olihan meillä karvasatulakin, jonka Kunkku oli ponilta perinyt, mutta vilkkusilmä nuorukaisen kanssa jalustimeton meno ei ihan järin paljon aina huvittanut.

Tässä satula.comiin joulukuussa lähetetty kuva, lyhyehkö, pönäkähkö, taakse nouseva ja hiukka pallomahainen
Niinpä alkoi ensin uuden koulusatulan etsintä. Kuvia läheteltiin satulansovittajalle, johon vastauksena ei ihan miellyttävä lausuma, "tämä saattaakin olla hieman haastava selkä, pyöreä, lyhyehkö, takakorkea, mutta suora". Tuhatlappusten kuvat vaan vilisi silmissä, kun tarjolla oli Prestigeä ja Amerigoa. Noh oli jo ehditty myös sopimaan sovitus Bates dressagelle, vaikka se nyt saattaisi olla aivan liian suora. Muokkausmahdollisuudet oli suurin houkutus näissä, koska olin vähän menettänyt uskoni villatopattujen satuloiden muokkaukseen. Batesia saa kätevästi muokattua sekä leveyden suhteen kaarilla että aavistuksen myös rungon suhteen toppauspaloilla ja sen pystyy näppärästi tekemään itsekin, kun oppii logiikan. Bates saatiin kuin saatiin kivasti sopivaksi ja hevonen vaikutti enemmän kuin tyytyväiseltä. Päätöksenteon aikoihin sattui sopivasti myös Heli Hyytiäisen vastaanotto, jossa saatiin varmistus satulan sopivuudesta ja päätöksenteko olikin lopulta aika helppo. Tämä satula oli lopulta oikea lottovoitto, kun sairasloman myötä muokkausmahdollisuudet pääsivät todella näyttämään kykynsä ja hyvin näyttikin, kun hevonen on saanut hienosti nostettua lihaksensa takaisin paikoilleen. Alanpa itsekin olla melkein maisteri tämän satulan kanssa.

Tämänhetkinen estesatula Bates elevation+ deap seat

Kolmansia satulakauppoja alettiin hieroa, kun treeniin paluussa päästiin taas siihen pisteeseen, että hetkellisesti selkään sopinut vanha ihana Pessoa estesatula oli taas jäänyt auttamatta kapeaksi. Soviteltiin useampia  este- ja yleissatuloita, Prestigeä pääasiassa. Loppumetreille oli päässyt Prestige Versailles ja Prestige Venus, mutta joku vain tuntui edelleen olevan jotenkin hiukka vinossa. Koska olen oppinut kantapään kautta luottamaan omaan tunteeseen, en antanut periksi ja etsintä jatkui. Verta, hikeä ja tuskaa oli taas koettu aivan turhaan, kun loppu viimein iskin Batesin estesatulan selkään, liikkui hevonen taas iloisena itsenään. Päätös oli siis aika helppo ja niin meille muutti Bates elevation+ deap seat.

Koulusatula Bates dressage+, nämä Batesit muuten näyttävät aina olevan vähän takakenossa ennen kuin satula on lämmennyt ratsastajan alla

Lopulta tein vielä neljännenkin satulakaupan, kun ihastuin ikihyviksi tuohon estesatulan nahkaan, niin olihan koulusatulakin vielä päivitettävä parempaan nahkaan.

Vanha ja uusi rintasin, eroa siis vain pintanahka

Tällaisen pyöreän-pallomahaisen-pullonkaulamallisen-takaaleveänedestäkapean-pirttipöytämäisen hevosen kanssa myös satulavyö on isossa osassa, kun rakenne ja mahan malli jo itsessään työntää vyötä ja samalla satulaa kohti kainaloita. Koulusatulaan meillä on valikoitunut Mattesin muotoiltu Crescent vyö ja estesatulassa Horse comfortin s-mallin nahkavyö, molemmat vyöt ovat joustottomia.

Ihastuttava Prestige Venus <3 Tämä oli kuitenkin lopulta Kunkulle liian kaareva

Olisiko kiinnostusta kuulla enemmän näistä Batesin muokkausmahdollisuuksista ja mitä itse tarkkailen ja teen satuloille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti